Les om høringen her. NFEs høringssvar finner du blant de andre høringssvarene, men vi gjengir det også nedenfor. Formålet var ikke foreslått endret, men vi ønsket allikevel å kommentere formålet med regelverket for omsetningsrådet.
Innspill til høring om forslag til endringer i forskrift om Omsetningsrådets myndighet vedrørende markedsregulering for jordbruksråvarer (rammeforskriften) m.m.
Norsk Forening for Ernæringsvitenskap (NFE) arbeider for å bedre folkehelsen gjennom ernæring, og ønsker med dette å komme med innspill til høringen om Omsetningsrådets myndighet. Vi legger vekt på to forhold av prinsipiell art som berører Omsetningsrådets potensielle rolle som folkehelseaktør:
I: Omsetningsrådets formål
Høringsnotatet viser til Meld. St. 11 (2016–2017) Endring og utvikling – En fremtidsrettet jordbruksproduksjon. Meldingen innledes med at «den jordbruksbaserte verdikjeden er en av Norges få komplette verdikjeder». Det gjør at denne verdikjeden kan være et godt verktøy for å bidra til å oppfylle nasjonale helse- og ernæringsmessige målsetninger. NFE mener at det er en svakhet ved markedsreguleringsordningen at ikke formålet i regelverket for markedsregulering gjenspeiler dette. Formålet bør være å tilpasse produksjonen av landbruksprodukter ikke bare etter etterspørselen, men også å sikre at landbruksproduksjonen vris til produksjon av matvarer som er ernæringsmessig bedre og som gir lavere miljøbelastning.
II: Omsetningsrådet og opplysningskontorene for landbruket
I høringsnotatet vises det også til Granavolden-plattformen, der regjeringen utrykker et behov for å «Utrede nytteeffekten av opplysningskontorene, og om aktivitet, ressursbruk og organisering er målrettet for å løse dagens opplysningsbehov.» Dagens opplysningsbehov bør reflektere myndighetenes kostholdsråd og målsetninger for reduksjon av ikke-smittsomme sykdommer, samt miljø- og klimamålsetninger, fremfor å sikre økt forbruk av landbruksprodukter som myndighetene gjennom kostholdsrådene oppfordrer befolkningen til å begrense inntaket av. En samordning av aktivitetene til opplysningskontorene er fordelaktig for å støtte opp under myndighetenes målsetninger et bedre kosthold i befolkningen, og NFE støtter at en omstrukturering også må omfatte opplysningskontoret for frukt og grønt.
Med vennlig hilsen
Norsk Forening for Ernæringsvitenskap
v/Anne Lene Løvhaug og Camilla Sanne Huseby