Medlemmer i farta – Evelina Svensson

Evelina Svensson
Fagkonsulent produktkvalitet i Nortura SA

Kan du først fortelle hva det er med ernæringsfaget som gjør at du har valgt å dedikere deg til det?

Jeg har vært interessert i mat og matlaging så lenge jeg kan huske, og når jeg gikk på ungdomsskolen drømte jeg om å drive min egen kafé. Jeg tok en utdanning på videregående innen restaurant- og næringsmiddelfag, og jobbet etter det innenfor kafédrift i syv år, først som butikkansatt og videre som butikksjef/daglig leder. Samtidig hadde jeg en stor interesse i baking og matlaging. I den perioden ble jeg syk med kronisk betennelse i tarmen, noe som resulterte i at den ernæringsmessige delen av mat, mer enn selve matlagingen, opptok min interesse i alt større grad. Når jeg plutselig fikk tilbud fra en stor bakerikjede om å drive min egen franchise-kafé hadde nye drømmer tatt form, og jeg takket pent nei for å begynne å studere ernæring. Siden da har jeg hatt et stort ønske om å bidra til bedre helse i befolkningen gjennom forebyggende arbeid med mat og kosthold.

Hvilket felt innen ernæring interesserer du deg mest for nå?

Matens påvirkning på fordøyelse og tarmhelse var det første ernæringsrelaterte emnet jeg fikk opp øynene for, og dette er fortsatt et område jeg synes er veldig spennende. Et annet område som sterkt engasjerer meg er matproduksjon og matkvalitet. Det emnet jeg brenner mest for akkurat nå innenfor dette tema er sammenhengen mellom ultraprosessert mat og helse. Kompleksiteten av ulike faktorer vi ser innen ernærings- og kostholdsforskning viser hvor sammensatt faget er, og det synes jeg er fascinerende. Jeg er også i en pågående skriveprosess, i samarbeid med andre fagpersoner, med en vitenskapelig artikkel som omhandler mat, ernæring og menneskerettigheter for enslige eldre.

Hvilken utdannelse har du?

Jeg har en bachelor i Ernæring fra Bjørknes Høyskole og en mastergrad i Samfunnsernæring fra OsloMet.

Hvordan fikk du din nåværende jobb?

Min nåværende jobb fikk jeg via et bemanningsselskap som jeg tok kontakt med etter endt masterutdanning. I utgangspunktet gikk stillingen ut på å bistå med enklere administrative oppgaver, men etter at jeg hadde begynt i jobben min fikk sjefen min større innsikt i min bakgrunn og kompetanse, noe som gjorde at jeg fikk en mer omfattende rolle enn det som først var tenkt.

Kan du si litt om hva som motiverer deg mest i arbeidet med ernæring?

Jeg blir veldig motivert av tanken på at vi som individer kan påvirke helsen vår i en positiv retning ved å ta bevisste valg. Siden dette krever tilgang til god og oppdatert informasjon mener jeg at det er utrolig viktig med formidling om mat, kosthold og helse. Jo flere som kan ta del av den kunnskapen vi som fagpersoner innenfor ernæring besitter, jo flere har muligheten til å ta velbegrunnede valg, som videre kan føre til god helse og livskvalitet. Dette er noe av det som motiverer meg aller mest.

Kan du nevne noen av dine arbeidsoppgaver?

Jeg jobber som fagkonsulent innenfor kvalitetssikring i Nortura. I jobben min følger jeg opp produktkvaliteten på Norturas portefølje, blant annet gjennom administrering av sensoriske tester av produkter og råvarer, med etterfølgende analyse av data og dokumentasjon av resultater. Arbeidsoppgavene mine er svært varierte, og i stillingen min har jeg hovedfokus på holdbarhet. Siden jeg, som mange andre, er opptatt av å redusere matsvinn synes jeg dette er et særdeles spennende område å jobbe innenfor! Jeg bidrar også i beredskapssituasjoner og bistår med faglig støtte og rådgivning til andre forretningsområder i Nortura.

Hva er viktigst for deg for å holde deg oppdatert på ernæringsfronten?

Å lese forskningsartikler og rapporter, og til den grad jeg har mulighet; å følge med på relevante seminarer og arrangementer. Via sosiale medier prøver jeg også å holde meg oppdatert på hva som opptar oss som forbrukere, som videre sier noe om trender i samfunnet. Og ikke minst, noe av det viktigste som også er gull verdt er å opprettholde et godt nettverk.

Hvis du hadde hatt frie tøyler som «ernæringsminister», hva ville du tatt tak i aller først?

Jeg ville ha sørget for å sette forebyggende helsearbeid knyttet til ernæring lenger opp på agendaen!

Til slutt, har du et tips til de som er på vei ut i arbeidslivet om hvordan man bør fremme sin kompetanse?

Å bygge seg et nettverk og å vise engasjement tror jeg er veldig viktig. Det er nok også lurt å være kreativ i jobbsøkerprosessen. Det er mange muligheter som finnes der ute, men som ikke vises gjennom utlyste stillingsannonser. Ta kontakt med tidligere studievenner som har fått relevante jobber for å få tips og råd.

Legg igjen et svar