Medlemmer i farta – Marlen Amundsen

Kan du først fortelle hva det er med ernæringsfaget som gjør at du har valgt å dedikere deg til det?

Det er så utrolig mye spennende vi med ernæringsbakgrunn kan arbeide med. Vi med ernæringsbakgrunn har muligheten til å påvirke helsen vår, forebygge livsstilsrelaterte sykdommer, samt bidra til matglede.

Jeg har alltid vært over gjennomsnitte interessert i kosthold og ernæring siden jeg var liten. For det første syntes jeg det var spennende å sette meg inn i hvordan disse ulike byggeklossene påvirker helsen vår. Når jeg var liten både danset jeg og spilte fotball aktivt og det var viktig for meg å prestere på best mulig måte. Jeg merket at med riktig og ikke minst nok næring, presterte jeg både bedre på skolebenken og på idrettsbanen.

Hvilket felt innen ernæring du interesserer deg mest for nå?

Jeg syns ernæring og barn er veldig spennende. Det var derfor jeg valgte å skrive min masteroppgave innenfor sped- og småbarnsernæring blant somaliske mødre i Norge. Jeg er også så heldig å får være mor til en frisk og aktiv 2-år gammel gutt. Han har fått hjemmelaget mat siden han var 6 mnd gammel. Jeg syns det er både motiverende og veldig givende å kunne påvirke mitt egen barn til gode levevaner.

Hvilken utdannelse har du?

Jeg har en Bachelorgrad i ernæring fra Bjørknes. Ønsket å bruke utdanningen min mer på samfunnsnivå og valgte derfor å gå videre med en mastergrad i samfunnsernæring fra Høyskolen i Oslo og Akershus.

Hvordan fikk du din nåværende jobb?

Jeg jobbet som daglig leder i Life Oslo City, hvor jeg brukte fast noen produkter fra et firma som heter Pharma Nord. Det ble utlyst en stilling på Finn.no og jeg så dette som en mulighet for å kunne fordype meg enda grundigere i ernæringsfaget. Jeg var så heldig å fikk jobben og har arbeidet i Pharma Nord siden juni 2018.

Kan du si litt om hva som motiverer deg mest i arbeidet med ernæring?

Det må være å kunne påvirke personer til det positive, til en bedre helse men også en bedre livskvalitet!

Kan du nevne noen av dine arbeidsoppgaver?

Jeg jobber som opplæringsansvarlig i et firma som heter Pharma Nord Norge AS.. Mye av jobben går ut på å øke produktkunnskapet innenfor ulike vitaminer og mineraler mot de som jobber i helsekost og apotekbransjen. Vi har opp imot 30 produkter i vårt sortiment i Norge og alle disse produktene er ikke for alle, men for å dekke det ulike behovet hvert individ har. Pharma Nord er et danskeid firma, som markedsføres i 45 ulike land. Vi produserer alt ut i fra legemiddelstandard, selv om det er registrert som ett kosttilskudd. Det innebærer strengere kontroll fra råvare til ferdigstilt produkt. Det har blitt gjennomført over 400 publiserte vitenskapelige studier på våres produkter. Vi er opptatt av biotilgjengelighet, sikkerhet og dokumentasjon.

Hva er viktigst for deg for å holde deg oppdatert på ernæringsfronten?

Jeg føler meg utrolig privilegert for å kunne jobbe med dyktige mennesker i bransjen. På jobben er vi flere med ernæringsbakgrunn, som gir mange gode samtaler innenfor ernæringsfeltet. Det er viktig for meg å holde meg oppdatert på den nyeste forskningen, delta på samlinger og konferanser.

Hvis du hadde hatt frie tøyler som «ernæringsminister», hva ville du tatt tak ialler først?

Jeg mener det er ekstremt viktig å fokusere på det forebyggende fremfor å vente til vi må behandle. Det er viktig å begynne med barn og unge, for å danne grunnlaget for en god helse senere i livet. Det burde vært en med ernæringsbakgrunn i alle barnehager og skoler. Jeg mener også at livskvaliteten til de eldre på eldresenter kunne blitt mye bedre. Her bør det være mer fokus på livskvalitet men også informere de ansatte om mangler som kan oppstå hos de eldre om de ikke får riktig oppfølging og tilstrekkelig med næring. Opptaket av enkelte vitaminer og mineraler svekkes også med alderen.

Enkelte med ikke-klinisk ernæringskompetanse mener at en manglende entydig tittel hindrer dem i å få jobb. Har du en kommentar til dette?

Jeg tenker at det nødvendigvis ikke alltid er slik. Det handler om å ha tro på seg selv og ikke minst finne en jobb hvor du kan jobbe med temaer som du engasjerer deg for. Det handler også om å finne «smutthull» for ikke alle jobbene som utlyses der ute, utlyser en «ernæringsfysiolog» eller «ernæringsterapeut». Det finnes mange jobber der ute hvor du kan bruke din ernæringsbakgrunn og arbeide forebyggende fremfor behandlende.

Til slutt, har du et tips til de som er på vei ut i arbeidslivet om hvordan man bør fremme sin kompetanse?

Meld deg inn i foreninger, oppdater deg på forskning og delta på konferanser. Ta kontakt med tidligere studiekamerater som har fått relevant jobb for å få tips og råd.

Tilbake