NFE på rådslag om Kosthåndboken

Norsk forening for ernæringsvitenskap deltok da Helsedirektoratet inviterte til rådslag om revisjon av Kosthåndboken. Kosthåndboken fungerer som veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten og inneholder mye nyttig informasjon om næringsstoffer, kosthold i ulike livsfaser, kosthold tilpasset kultur og religion, kosthold ved ulike diagnoser og tilstander, med mer. Helsedirektoratet skal nå revidere Kosthåndboken og den skal bli til nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i institusjoner.

NFE var representert ved Ida Synnøve Grini som er medlem i styret. Hun fremhevet at Kosthåndboken er en oversiktlig og godt dokumentert verktøykasse knyttet opp mot det nasjonale ernæringsarbeidet for alle som jobber i helse- og omsorgstjenesten, og at våre innspill fokuserer på de områdene hvor våre medlemmer kan være en ressurs.

  • Ernæringsarbeid i helse – og omsorgstjenesten
    • Frisklivssentraler og hjemmebaserte tjenester i egen bolig/omsorgsbolig bør benytte et bredere spekter av ernæringskompetanse som igjen vil kunne gi flere tilgang til ernæringsveiledning for å forebygge feilernæring og underernæring.
  • Kosthold i ulike livsfaser
    • Eldre: Tilrettelegge for gode måltidssituasjoner som kan bidra til økt matlyst og livskvalitet. Medbestemmelse ved valg av ukesmeny. Fokus på eldre som enkeltindivider. Eldre med innvandrerbakgrunn må tas med som et eget tema.
    • Munn og tannhelse må fremheves som en viktig faktor for å opprettholde en god ernæringsstatus
    • Religiøse og kulturelle kostholdshensyn: Med økt innvandring må kunnskapen heves innen både matkultur og religiøse matregler.
  • Standardkost med god ernæringsstatus
    • Ernæring står sentralt i både behandling og i det forebyggende arbeidet. Ved å fremheve viktigheten av å bruke rett ernæringskompetanse til rett tid vil man raskt kunne fange opp matrelaterte utfordringer, samt gjennomføre et systematisk arbeid for god ernæringsstatus.
  • Matomgivelser
    • Være bevisst på de valgene som omhandler sunnere matvalg og handle lokalt
  • Bærekraftsmål 3
    • Sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder
  • Barn og ungdom som må oppholde seg på sykehus/rehabilitering over tid
    • Knytte maten opp mot matglede og sosialt samvær og spising med andre
    • Ungdom og påvirkning fra reklame, sosiale medier og kroppspress
  • Matglede
    • Dette kan flettes inn i de fleste kapitlene når det gjelder faktorer som påvirker matinntaket
  • Brukerinvolvering i arbeidet med en ny versjon av kosthåndboken som tidligere, men gjerne ha med de som skal innta maten
  • Både ha en papir og en digital utgave av boken
  • Inn på pensumslisten i relevante utdanninger
  • NFE sine medlemmer er en del av løsningen!

Legg igjen et svar