NFE arrangerer Høstseminar! Ultraprossesert mat – ny og nyttig forståelse av ernæring? [fullført]

Dette arrangementet er avsluttet, og du kan lese en oppsummering i Norsk tidsskrift for ernæring her.

På nettet, 28. oktober 09:00-12:15 2021. Arrangementet er åpent for alle og gratis, men krever påmelding

Den 28. oktober går Norsk Forening for Ernæringsvitenskap (NFE) sitt høstseminar av stabelen, og tema for årets seminar er: Ultraprosessert mat – ny og nyttig forståelse av ernæring?

Begrepet “ultraprosessert mat” (UP) ble etablert for omtrent ti år siden. Siden den gang har begrepet blitt etablert og blir nå i store deler av ernæringsfagmiljøet brukt for å beskrive og klassifisere usunn mat – ikke basert på næringsinnhold, men på grunnlag av graden av bearbeiding som maten har gjennomgått. Noen mener at UP-begrepet er et nyttig verktøy for å beskrive usunn mat uten å fokusere på næringsstoffer og for å hjelpe folk med å ta sunne matvalg. Andre kritiserer derimot UP-begrepet og mener at det fremdeles er næringsinnholdet, ikke graden av bearbeiding, som bestemmer matens kvalitet. Det er også mye vi ikke vet når det gjelder UP, for eksempel når det gjelder forståelse i befolkningen, og hvordan UP blir mottatt av matindustrien. UP er altså en het potet i ernæringsdebatten, og er noe vi ønsker å lære mer om. NFE har invitert ni fagpersoner som vil belyse UP fra ulike perspektiver. Hva vet vi egentlig om sammenhengen mellom inntak av UP og helse? Er det noen spesielle mekanismer som kan forklare hvorfor UP mat kan knyttes til uhelse – utover næringsinnholdet? Dette og mange andre tema kan du høre mer om på årets Høstseminar. Seminaret er gratis og åpent for alle, men krever påmelding. Meld deg på her: https://bit.ly/3mfq5eE

PROGRAM:
(med forbehold om mindre endringer)
———————
Kl. 09-10. Sesjon 1 (in English)

Filippa Juul, New York University School of Global Public Health (by video): Food processing and human health
Marit Kolby, Oslo Nye Høyskole: Mekanismer som kobler UP til uhelse (English title TBC)
Kees de Graaf, Wageningen University and Research: Obesity and food intake; Ultra-Processing or oral processing?Q&A
———————
Kl. 10-11. Sesjon 2

Marie Michaelsen Bjøntegaard, MSc Samfunnsernæring: Hvor stor del av den norske handlekurven er ultraprosessert?Paula Varela-Tomasco, Nofima: Ultraprosessert mat fra et forbrukerperspektiv
Kirsti Wettre Brønner, Tine: Perspektiver fra matindustrien
Q&A
———————
Kl. 11-12.15. Sesjon 3
Karoline Lyngstad Skjerve, G.O. Johnsen: UPF og matens ernæringsmessige kvalitet
Siri Solberg, Matvalget (Debio): Hvordan bidra til sunnere kosthold gjennom råvarer. Erfaringer fra Matvalget
Helle Margrete Meltzer, Folkehelseinstituttet FHI: Utelukker det ene det andre? Trenger vi mat som både er laget fra bunnen av og mat som er ultraprosessert?
Q&A
Takk for i dag

Ultraprosessert mat – ny og nyttig forståelse av ernæring? | Facebook

Lyst til å bli medlem i Norsk Forening for Ernæringsvitenskap? Meld deg inn nå!

Legg igjen et svar